0345-582068

Voetproblemen

Likdoorn

In de volksmond ook wel eksteroog genoemd.

Een likdoorn (clavus) is een vaak pijnlijke, naar binnen groeiende eeltplek (verdikking van de huid). Deze komt voor op plaatsen waar druk en/of wrijving op de huid wordt uitgeoefend, waardoor meer eelt wordt gevormd. Likdoorns komen meestal voor op de voetzool, de bovenzijde van de tenen, op de teentop, tussen de vierde en vijfde teen (of in de handpalm). In het midden van de likdoorn verzamelen zich de dode huidresten. Dit is te zien aan de donkere kleur in het midden. Het is zeer pijnlijk, het voelt aan alsof er een spijker in de voet zit.

Soorten
- gewone likdoorn: pijnlijke verhoorning van de opperhuid door druk en/of wrijving.
- weke likdoorn (clavus interdigitalis): zit tussen de tenen, meestal de vierde en de vijfde teen, en is zeer pijnlijk omdat er constant druk op staat.
- vasculaire likdoorn: is pijnlijk doordat er bloedvaatjes mee zijn "gegroeid". Kunnen moeilijk worden weggesneden en worden meestal behandeld met een chemische pakking.
- neurovasculaire likdoorn: hetzelfde als de vasculaire likdoorn, alleen zijn er ook zenuwuiteinden bij. Deze likdoorn is hypergevoelig en komt meestal voor bij mensen met een gevoelige huid op de teentoppen.
- zaadlikdoorn: ontstaat zomaar zonder druk en/of wrijving en lijkt op een klein graankorreltje. Deze is niet pijnlijk.

Behandeling
De behandeling door de pedicure is afhankelijk van de soort likdoorn die u heeft. De meest voorkomende is de gewone likdoorn. Hierbij wordt eerst met een mesje het overtollige eelt weggehaald en met een kleine bolkopfrees de eeltlocatie weggefreesd.