0345-582068

Voetproblemen

Blaren

Voorkomen is beter dan genezen

Hoe ontstaan blaren?

Je huid bestaat uit verschillende laagjes cellen, zoals de opperhuid en de onderhuid. De opperhuid bestaat uit deels afgestorven cellen, die wat harder worden, zodat je huid stevig genoeg is. Wanneer er gedurende wat langere tijd iets over je huid wrijft en er tegelijkertijd ook tegenaan duwt, dan kan een gedeelte van de opperhuid losraken. Eigenlijk scheurt de bovenste laag dan een beetje los van de laag eronder. Als gevolg hiervan komt er wat vocht vrij. Dat vocht zit dan gevangen tussen de bovenste laag die net ervoor is losgeraakt en de laag eronder. Dit wordt dan de blaar.

Dit kan heel vervelend en pijnlijk zijn. Het gebeurd vooral wanneer je heel lang gaat lopen met nieuwe schoenen, die op een bepaalde plek net te strak zitten of teveel bewegen. Daarom hebben veel mensen last van blaren tijdens de vierdaagse, bijvoorbeeld.

Meestal hebt u vooraf al gevoeld dat bepaalde plaatsen van uw voet(en) te veel belast werden. In eerste instantie ontstaat er lokale roodheid. Als u toch doorgaat met de belasting (bijvoorbeeld lopen) ontstaan daar later blaren.

De abnormale wrijving kan ontstaan door:
- slecht passende schoenen (te groot of te klein)
- slecht passende sokken (te ruim, te krap, met naden)
- afwijkingen aan de voeten (bijvoorbeeld bij likdoorns of hamertenen)
- langdurig lopen

Is het ernstig en wat kunt u verwachten?
Kleine, niet al te pijnlijke blaren, kunt u het beste maar intact laten. Die genezen normaliter vanzelf in de loop van de tijd. Doorprikken van de blaren leidt juist vaker tot infectie.

In de meeste gevallen worden voetblaren gezien bij grote sportevenementen zoals wandeltochten. Soms raakt een blaar geïnfecteerd. De blaar wordt dan rood en er ontstaat pus. Een dergelijke infectie heeft heel zelden zelfs een ontsteking van de lymfebanen en regionale lymfeklieren (in de liesstreek) tot gevolg. Loopt er vanaf de blaar een rode streep over de huid omhoog en/of heeft u last van pijnlijke en/of gezwollen lymfekliertjes in de liezen of oksel, neem dan contact op met uw huisartsenpraktijk.

Wat kunt u er zelf aan doen?
Het is erg belangrijk dat de kans op wrijving in de schoen zo klein mogelijk wordt. Daarom moet vooraf aandacht geschonken worden aan de volgende zaken.
- Schoenen : deze moeten goed passen bij looptemperatuur, goed ingelopen zijn en goed kunnen ventileren.
- Sokken : goede sokken hebben geen stoppen en naden. Plooien bevorderen namelijk de blaarvorming. Het beste is goed beproefde sokken te dragen.
- Voetverzorging : door goede training vooraf kan een aanpassing van de huid aan wrijving plaatsvinden in de vorm van eeltvorming. Vooral ook de verzorging van de teennagels is van belang. Harde en dikke eeltplekken moeten voorkomen worden.

Wat kan de pedicure voor u betekenen?
- Wanneer u een open gelopen blaar heeft kan de pedicure de blaar voor u tapen. Het is een soort tweede huid en voorkomt blaarvorming.
- Voorkomen is beter dan genezen dus u kunt ook voor u gaat wandelen uw voeten laten tapen